DLACZEGO WARTO WPROWADZIĆ DO DIETY MASŁO ORZECHOWE?
Dziś zapraszam Was na totalnie niekosmetyczny post, ale będzie o czymś co również ma wpływ na nasz wygląd, zdrowie.
Jak wiadomo, wszystkie orzechy są nieocenionym źródłem zdrowia. Zasadniczo. Nie inaczej jest w przypadku orzechów laskowych. Masło orzechowe, składające się w 98% – 100% z orzechów to samo zdrowie. Prawdziwe masła orzechowe, to w 100% zmielone (wcześniej prażone) orzechy. Te najprawdziwsze powinno składać się jedynie z przetartych orzechów. Niektóre sklepowe masła mają niestety bardzo kiepski skład. Zawartość orzechów w nich wynosi około 50-60% i niewiele wspólnego mają z tymi zdrowymi produktami. W takim maśle nie powinny znaleźć się ( a niestety są! I to nawet w słoiczkach firm uznawanych za te produkujące zdrową żywność ) przede wszystkim takie składniki, jak cukier, sól, syrop glukozowo-fruktozowy, oraz olej palmowy. Składniki te dodawane są często jako tanie wypełniacze, powinniśmy zatem uważnie czytać składy produktów i wybierać tylko te masła orzechowe, które w 100% składają się z orzechów.
Prawdziwe masło orzechowe możecie też, oczywiście, zrobić własnoręcznie w domu. W internecie jest mnóstwo przepisów na jego przygotowanie – do wyboru, do koloru. Ale...Orzechy muszą być wcześniej prażone i trzeba bardzo uważać z ilością dodawanego oleju. Jeśli nie dopilnujemy w 100% przepisu, nasze własnoręcznie tworzone masło może bardzo szybko spleśnieć. Dodawanie oleju ułatwia miksowanie orzechów na miazgę, więc jest konieczne. Cierpliwośc i ekstra mikser również jest niezbędny. Ale po co kombinować? Najbezpieczniej i najwygodniej jednak jest zakupić masło orzechowe w sklepie ze zdrową żywnością.
Masło orzechowe w 100 gramach zawiera około 600 kalorii. Nie jest to mało – ba..powiedziałabym, że to bardzo dużo, ale w rozsądnych ilościach krem orzechowy może być zdrowym składnikiem naszej diety. No i przede wszystkim – przecież nie zjadamy połowy słoika naraz, prawda?
Jakie w takim razie są korzyści ze spożywania masła orzechowego? Tego prawdziwego masła orzechowego, a nie produktu pseudo orzechowego. No to lecimy!
Orzechy, z których wykonywane jest masło orzechowe, zawiera najwięcej przeciwutleniaczy, które sprzyjają pracy serca - regularne ich spożywanie może zapobiegać udarom i chorobom serca. Orzechy laskowe są dobrym źródłem nienasyconych tłuszczów i nie zawierają cholesterolu. Ponadto odpowiedzialne są za regulację prawidłowego poziomu cukru we krwi, co może zapobiegać cukrzycy.
Masło orzechowe ma w sobie duże ilości błonnika. Dieta z dużą ilością błonnika obniża stężenie glukozy we krwi, usprawnia perystaltykę jelit, pomaga obniżyć poziom cholesterolu całkowitego i trójglicerydów we krwi oraz poprawia gospodarkę węglowodanową.
Jest również sprzymierzeńcem w walce z otyłością ( zaskakujące przy takiej kaloryczności, prawda? ) – wiążąc wodę, pęcznieje w żołądku, co poprawia metabolizm i zwiększa uczucie sytości. No i tym sposobem nie jesteśmy głodni. Chociaż wiele osób lubiących orzechy jest przekonanych, że są one wysokokaloryczne i dlatego nie powinno się ich jeść będąc na diecie, w rzeczywistości są one bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają spalić tkankę tłuszczową. Masło orzechowe pomaga zatem zapobiec odkładaniu się tłuszczu w talii, ponieważ przyspiesza spalanie tłuszczu. Dzięki temu, masło orzechowe może pomóc nam zrzucić zbędne kilogramy ( ale w rozsądnej ilości! ).
Czujecie
się już przekonani do sięgania po te niewielkie słoiczki? Jeśli
nie – czytajcie dalej!
Masło
orzechowe dostarcza dużo energii, przez wysoką zawartość
aminokwasu - tryptofanu. Wpływa on na zdolność koncentracji i
poprawia pracę mózgu.
Z tych właśnie powodów masło orzechowe szczególnie zalecane jest
osobom aktywnym fizycznie, przemęczonym oraz pracującym umysłowo.
Orzechowe
słoiczki, a raczej ich wnętrze, bogate jest w witaminę
E,
która zabezpiecza komórki ciała przed oddziaływaniem wolnych
rodników.
Witamina ta jest nazywana witaminą płodności oraz młodości (
wiedzieliście? ) . Usuwa z organizmu wolne
rodniki,
przez co opóźnia proces starzenia się skóry.
Odmładzające działanie – nieźle, prawda?
Witamina
E odpowiedzialna za wytwarzanie nasienia u mężczyzn oraz za
prawidłowy rozwój
płodu u
kobiet. W okresie ciąży prawidłowe odżywianie jest szczególnie
ważne, a orzechy laskowe mogą stanowić bogate źródło rozmaitych
składników odżywczych, bardzo istotnych dla odpowiedniego
przebiegu ciąży. Między innymi doskonale uzupełniają niedobory
żelaza i wapnia. Korzystnie działa na nasz wzrok oraz przeciwdziała
zakrzepom. Orzechy laskowe są bogate w magnez, witaminę E, wapń i
inne składniki odżywcze, które niezaprzeczalnie wykazują
pozytywny wpływ na łagodzenie skurczów, a tym samym pomagają w
trudnym okresie miesiączki. Dają kobietom większy komfort i
wpływają na polepszenie samopoczucia.
Masło orzechowe podnosi poziom serotoniny,
a ta w
znaczący sposób zmniejsza łaknienie, niweluje uczucie zmęczenia i
poprawia nastrój. Spożywanie masła orzechowego może dawać nam
podobne doznania, co zjedzenie czekolady.
Masło
orzechowe jest bogate w tłuszcze, białka i węglowodany. Tłuszcze
możemy mieszać z warzywami i węglowodanami. Nie powinno się
łączyć ich z innymi tłuszczami.
Z
czym warto więc spożywać masło orzechowe? Fantastycznym
rozwiązaniem będzie łączenie go z różnymi owocami, takimi jak
banany, jabłka czy truskawki ( a właśnie zaczyna nam się sezon!
). Krem orzechowy jest również rewelacyjnym dodatkiem do kanapek.
Ale aby kanapka ta była zdrowa, powinniśmy unikać jasnego
pieczywa, czyli łączymy je raczej z ciemnym pieczywem,
pełnoziarnistym. Masło orzechowe możemy bezpiecznie dodawać
również do owsianek
– staną się zdecydowanie bardziej sycące i dłużej będziemy
czuć pełność w żołądku.
Są osoby, które chętnie mieszają masło orzechowe z warzywami,
ale przyznam Wam, że mi ta mieszanka nie bardzo pasuje. Najlepiej
masło orzechowe smakuje mi w wersji „słodkiej”, jako nadzienie
do naleśników, lodów czy koktajli.
A
Wy sięgacie po prawdziwe masła orzechowe? Do czego ich używacie? A
próbowaliście już masła z orzechów laskowych? Jest specyficzne
smaku i rzeczywiście smakuje jak te orzechy z czekolad. I jest
wyśmienite!
OLA
Mniam nic tylko jeść codziennie- każdego dnia 🤔
OdpowiedzUsuńCodziennie to może nie, bo co za dużo to niezdrowo..ale co kilka dni, łyżeczka masła orzechowego będzie w sam raz.
Usuńuwielbiam orzechy laskowe jednak nigdy nie jadłam z nich masła, musi być mega pyszne
OdpowiedzUsuńSmakuje identycznie jak same orzechy laskowe..i pachnie tez podobnie.
UsuńKiedyś dosyć często jadłam masło orzechowe, ale jakoś przestałam nie wiedzieć czemu.
OdpowiedzUsuńA w jakiej postaci je jadłaś?
UsuńBardzo często kupuję pycha :)
OdpowiedzUsuńJakie kupujesz? Mam nadzieję, że zwracasz uwagę na skład :)
UsuńWarto wprowadzić, aby nadać swemu życiu trochę słodyczy! A co :) Pozdrawiam gorąco!
OdpowiedzUsuńWarto..tylko wszystko z umiarem co by nie przegiąć w drugą stronę :)
UsuńUwielbiam masło orzechowe <3 dobrze wiedzieć, że to nie tylko grzeszna przyjemność :3
OdpowiedzUsuńTaak! Jedzone z umiarem naprawdę przynosi nam dużo dobrego :)
UsuńLubię masło orzechowe, ale stram się ogarniczać, bo jest bardzo kaloryczne.
OdpowiedzUsuńTo fakt, kalorii ma całe mnóstwo :) Ale jedzone z umiarem to i te kalorie nie szkodzą.
UsuńUwielbiam masło orzechowe, szkoda tylko, że jest aż tak kaloryczne :/
OdpowiedzUsuńJa też nad tym ubolewam, bo naprawdę lubię smak masła orzechowego.
UsuńUwielbiam masło orzechowe :)
OdpowiedzUsuńOj..ja też :)
Usuńja nigdy nie byłam fanka masła orzechowego;)
OdpowiedzUsuńNie pasuje Ci smak? Konsystencja? Tłustość?
Usuńchętnie sięgam po takie masełka. bardzo je lubię :)
OdpowiedzUsuńJakie lubisz najbardziej? Z jakich orzechów?
UsuńAż nabrałam ochoty na masło orzechowe :)
OdpowiedzUsuńMasz jakieś swoje ulubione?
UsuńSame superlatywy..ale jednak nie dla mnie, nie lubię masła orzechowego.
OdpowiedzUsuńNie lubisz smaku? Konsystencji?
UsuńTeraz jest do wyboru tyyyle różnych rodzajów i smaków maseł, że na pewno byś coś dla siebie znalazła.
Raz próbowałam ale wtedy mi nie smakowało. Z ciekawości zrobię kiedyś drugie podejście może tym razem będzie mi smakować :)
OdpowiedzUsuńCzasami zastanawiam się jak komuś może nie smakować masło orzechowe..a później myślę, że ja przecież tez nie wszystko lubię :)
UsuńBardzo często sięgam po masło orzechowe, ale takiego z orzechów laskowych, jeszcze nie próbowałam :) Jestem niesamowicie ciekawa jego smaku ;)
OdpowiedzUsuńWłaśnie kupiłam sobie masło orzechowe (kiedyś trafiłam na strasznie słone i teraz głównie patrzyłam na to żeby nie było soli i cukru, więc wyszło na to że wzięłam to najzdrowsze) do brownie. Co prawda ciasto wyszło średnie, ale masło zostało. Tak na kanapkę z dżemem jeszcze jest okej, ale samo jak dla mnie, smakuje dziwnie. Muszę poszukać jakieś przepisy na ciasta z nim w roli głównej, skoro ma tyle dobrych właściwości. Tłumaczę sobie, że jak sama robię ciasta i wiem co w nich jest, to to jest zdrowsze niż gotowe słodycze. Nie oceniaj mojej "logiki" :D
OdpowiedzUsuń